Űrhírek
Üzenet-1
Üzenet-2
Üzenet-3
Üzenet-4
Üzenet-5
Űrlexikon


Üzenetek a földönkívülieknek 4.

1998 május, júniusi és szeptemberi számunkban irtunk arról, hogy 1972-ben, 1973-ban és 1977-ben négy olyan űrszonda indult a Földről, amelyekről tudjuk, hogy kijutnak Naprendszerünkből és a Tejútrendszer más csillagai felé repülnek majd.
Májusban a Pioneer—10 és –11 űrszondákon, júniusban a LaGeoS geodéziai holdon és a Voyager—1 és –2 űrszondákon elhelyezett és a földönkívüli értelmes civilizációknak szánt üzenet-táblák rajzairól meséltünk. Szeptemberben pedig a Voyager—1 és –2 űrszondák csillagok felé vezető útjáról és a rajtuk elindított üzenet-lemezről volt szó. Ezeknek a kozmikus üzeneteknek az elkészítését és elküldését Carl Sagan világhírű amerikai csillagász szervezte.

Képek az égről és a Földről

Múlt alkalommal, a szeptemberi számban részletesen bemutattuk a Voyager-üzenetlemez első, magyarázó, illetve bevezető ábráit.
Miután a kezdeti földi információkat, a fizikai mértékegységeket, a számokat, a számolást, a Naprendszer adatait és elhelyezkedését a Tejútrendszerben már megfejtették a földönkívüliek, jöhetnek a csillagászati fotók.
Ezeken az égi objektumokat: a Napot és színképét, a Merkúr, a Mars, a Jupiter és a Föld bolygót "láthatják" a csillagok világában űrrepülő, idegen megtalálók. Persze mi is, akik a földi ismeretekről akarunk egy összefoglaló képet kapni.
Egy közeli Föld-fotó Egyiptomot illetve a Nílust mutatja, de ráírták a földi légkör fő összetevőit: a 78 % nitrogént, a 21 % oxigént, 1% argont, 1 % vízgőzt és 3 ezrelék széndioxidot.
Ezek azt jelzik, hogy most már részletesen következik a Földet, a rajta kialakult és magas szintű civilizációig eljutott életet bemutató képanyag.

Rajzok, fotók és hangok a Földről

Kezdetben az idegenek megismerhetik a földi élet örökítő anyagának a DNS-nek az atomjait, igen bonyolult kémiai képletét és biológiai szerkezetét, valamint egy fotót láthatnak az élő anyag, egy béka, felnagyított sejtjeiről. Ezután az emberi szervezet: a csontváz, az izmok, a szív, a tüdő és az erek, a bélrendszer, az agy és az idegek, valamint a nemek közötti legfőbb különbség bemutatása jön.
Az ember létrejöttének első pillanatát, azaz a megtermékenyítés vázlatát láthatjuk a 2. ábrán. Itt a 0 s a nulla másodpercet, a nagy fekete folt a női petesejtet, a két kisfejű, hosszúkás alakzat pedig a férfi ondósejtet jelenti. Az árnyék-rajzon még a méretet is feltüntették centiméterben az Voyager-üzenetlemez alkotói. A következőkben ugyanez, majd a sejtosztódás és egy embrió is bemutatásra kerül fotókon is. A jobb megértés miatt aztán az embriót méretével és korával együtt még egy újabb árnyék-rajzon, valamint egy emberpár női alakjának hasában is bemutatják. A 3. ábrán a férfi alak mellé 160 centiméteres magasság-adat és 20 éves kor ( y = year angolul évet jelent) is fel van tüntetve, a férfi szimbólum a Mars bolygó csillagászati jelével (kör és felfelé mutató nyíl) egyetemben. A női árny-alak mellett 155 centiméteres magasságot, 20 éves kort és a Vénusz szimbólumát (kör és lefelé mutató kereszt) láthatjuk. Ugyancsak a Mars és a Vénusz jele szimbolizálja a férfi és női eredetet a 2. ábrán a megtermékenyítéskor.
Talán nem folytatjuk a rajzok és fotók felsorolását, mert akkor egy egész könyvet megtölthetnénk velük. Összefoglalva a többi képen különböző emberek: bennszülöttek, sportolók, a Föld tájai, növények, állatok, építészeti alkotások: házak, hidak, a kínai Nagy Fal, utak, autók, rádiótávcsövek, rakéta és zenészek zene szerszámaikkal láthatók.
Az arannyal bevont 15x23 centiméteres rézlemezre, amelyet a két Voyager űrszondán helyeztek el, a 116 rajz és fotó mellett hangok is felkerültek. Ezek sorát az Egyesült Államok elnökének, Jimmy Carternek és a kongresszus egyes tagjainak az üdvözlő szavai nyitják meg. Ezután következik az ENSZ főtitkára, valamint 55 élő és holt emberi nyelven elhangzó üdvözlő mondat. Az ENSZ hivatalos üdvözletét a bálnák egy fütty-sora, majd a Föld különféle mesterséges és természetes zörejei, illetve hangjai követik. A Voyager-lemezen ezek után 90 percnyi zene következik, amelyről legközelebb számolunk be.

Üdvözlet az idegeneknek

A lemez üdvözletei az emberi szellem első tudatos, "hangos" fellépése a világegyetem színpadán.
A nyelv az emberi intelligencia kifejezésének egyik legfontosabb eszköze, amellyel szeretettel köszöntjük a párbeszédben részt vevő másik civilizációt, jelezve, hogy mi a Föld robinzonjai vagyunk, találékonyak és alkotó szelleműek, de magányosak. Ezért folyamatosan figyeljük a távoli kozmoszt, hátha onnan érkezik egy jel. Remélve, hogy sikerül valakivel kapcsolatot teremtenünk, reménykedve kiáltjuk bele a világűrbe: "Halló, ott a távolban, van ott valaki?"
Mi történik, ha nem érkezik válasz? Pusztába kiáltott szó marad az üzenetünk? Milyen szomorú lenne, ha a világűr csak a mi üzenetünket visszhangozná és senki nem hallaná meg kiáltásunkat.
Ha Nektek lehetőségetek lenne üdvözletet küldeni egy másik világban élő értelmes lénynek, milyen üzenetet továbbítanátok a rendelkezésére álló néhány másodperc alatt? Vajon valami általánosságot üzennétek? Minden jót kívánva az ottaniaknak? Vagy megpróbálnátok valamilyen személyhez szólót mondani? Talán az lenne a legkényelmesebb, ha szokványos üzenetet küldenétek, például: "Sziasztok! Milyen ott nálatok? Üdvözletettel: a földiek."

A földönkívüliekhez beszélők

A Vayager-lemezen a megszólalókat kizárólag aszerint választották ki, hogy tudnak-e folyékonyan beszélni az adott nyelven. Mindössze annyi eligazítást kaptak, hogy mondjanak röviden néhány üdvözlő szót az esetleges földönkívülieknek.
Vannak olyan úgynevezett holt nyelvek is, mint például a sumér, az akkád vagy a hettita, amelyet mai világunkban már sehol sem lehet hallani, vagy a latin, amelyet ma az egyházi szertartások nyelveként használnak. Történelmi jelentőségükre való tekintettel azonban e néhány már nem használatos nyelvet is rávették a Voyager-lemezre. A csaknem bibliai szépségű latin nyelvű üdvözlő szavak a következők: "Üdv néked, bárhol is vagy. Jószándékkal vagyunk irántad és békét hoztunk a tér távoli mélységéből." A svéd üzenet személyesebb hangvételű volt: "Üdvözlet egy számítógép programozótól, a Föld bolygó Ithaca nevű egyetemi városából." A kínai, mandarin nyelvű üdvözlet, már-már egy rokoni képeslapra emlékeztetett: "Remélem mindannyian jól vagytok. Sokat gondolunk rátok. Gyertek, látogassatok meg, ha van egy kis időtök."
Néhányan azt kérték a földönkívüliektől, hogy tartsuk a kapcsolatot, mint például a gudzsaráti nyelven megszólaló hindu üzenetküldô: "Üdvözletét küldi egy emberi lény a Földrôl. Kérlek, válaszolj!" Ezzel szemben rádzsasztháni nyelvű honfitársa más véleményen volt: "Üdv mindenkinek. Mi boldogok vagyunk itt, ti pedig legyetek boldogok ott." A török megszólaló nagy optimizmusát mutatja az, hogy úgy véli az idegenek folyékonyan beszélik a török nyelvet: "Kedves törökül is értő barátaim, ragyogjon rátok a hajnal dicsősége" mondta.
Az összeállítókban sejtették, hogy az üdvözletek legtöbbjét még a leglelkiismeretesebb földönkívüli nyelvészek sem fogják tudni soha megfejteni, még ha sokkal okosabbak, mint mi. Nem volt ugyanis a lemezen elegendő hely ahhoz, hogy elküldjék a földi nyelvek valamiféle Rosetta-kövét.
Az üzenet előkészítése során a döntéseket arra a feltevésre alapozták, hogy két különböző hallgatóságnak készítik a lemezt, egyrészt a földieknek, másrészt a földönkívülieknek.
Úgy válogatták össze az üdvözleteket a világon beszélt nyelvek közül, hogy a legtöbb ember nyelve képviselve legyen. Valójában sokkal logikusabb lett volna egy, vagy két nyelven elmondani a mondatokat és mellékelni a megfejtési kódot. Ebben az esetben a földönkívülieknek sokkal nagyobb esélyük lett megfejteni az üzenetet. Végülis a megtalálók számára annyi bizonyos lesz, hogy sok különböző nyelvet hallanak, ugyanis a különböző nyelveken megszólaló mondatokat szünetekkel választották el egymástól.
Amikor a Voyager űrszondákat elküldtük a Föld üzenetével a Naprendszeren kívülre, akkor ezzel a lépéssel megpróbáltunk kilépni kozmikus elszigeteltségünkből és csatlakozni szeretnénk a világmindenségben lévő civilizációkhoz feltéve, hogy létezik ilyenek.

Dr. Horváth András
(98.09.20.)