Súlytalan idegek

A NASA által idénre tervezett hét űrrepülőgépes programból csak egy olyan van, amelyen igazi tudományos kutatásokat végeznek, ez a Neurolab-repülés most folyik. Két repülés űrhajósokat vitt, illetve visz az orosz Mir űrállomásra, kettő pedig a Nemzetközi Űrállomás építésével kapcsolatos. Egy alkalommal, decemberben egy nagy röntgencsillagászati holdat (AXAF-1) állítanak pályára ez pedig szintén szállítási feladat.

    Az Columbia űrrepülőgép, a múlt héten, április 17-én indult 16-napos kutatóútjára. A 7-főnyi személyzet 25. alkalommal próbálhatja ki a Columbia repülési tulajdonságait, azt hogy egyazon űrrepülőgép mennyit bir ki a világűrben. Igaz, ez alkalommal csak a parancsnok Searfoss és a pilóta, Linneham gyakorlott azstronauta, a többiek első alkalommal repülő, ujonc űrhajósok szakértő biológusok és orvosok.

    A Columbia rakterében felszállított, európai fejlesztésű Spacelab berendezéseit egy különleges témának, az emberi és állati idegrendszer súlytalanságban történő részletes vizsgálatának szentelték. A 31 kísérlet szakmai programját és a műszereket igen széles nemzetközi együttműködésben, hat űrügynökség megbízásából hét amerikai, valamint további nyolc ország orvosi-biológiai kutatóhelye állította össze.

    A több mint két hétig tartó vizsgálaton az emberek, azaz az űrhajósok, valamint a halak, tücskök és rágcsálók szervezetét tanulmányozzák. A keringési rendszerek egyensúlya, a vérnyomás alakulása, a mozgás koordináció és az alvás minősége képezi a fő kutatási területeket. A Columbia repülése során természetesen folytatják a korábbi űrbiológia kisérleteket az alacsonyabb szintű élőanyagokkal szövet, illetve sejttenyészetekkel is.

    A mostani repülésen olyan részleteket fognak a szakemberek megismerni, amelyre a korábbiakban nem volt lehetőségük. Ennek az útnak az eredményeit a gyakorlatban a jövő hosszúidejű űrrepüléseinél fogják felhasználni. Különösen fontos ez most, amikor a Nemzetközi Űrállomáson rendszeresen 3-6 főből álló űrhajóscsoport fog fél illetveegy éves szolgálatszerű munkát végezni a súlytalanság állapotában.

Dr. Horváth András
(98.04.30)

Vissza