Személyzetcsere francia vendéggel a 12-éves Miren

A pót-űrrepülés

Az eredeti tervek szerint, a hatodik közös francia orosz űrrepülésre 1997 augusztusában kellett volna sort keríteni. Akkor azonban, a Mir modulűrállomás rossz műszaki állapota miatt, a franciák elhalasztatták az utazást, annak ellenére, hogy amerikai űrhajós már második éve állandóan dolgozott a Miren. Végül Leopold Eyharts francia űrhajós pótrepülésére 1998. január végén került sor. Ő a váltó, 25. orosz legénységgel együtt érkezett a Mirre és sikeres program után, a tervek szerint ma tér vissza a Földre, az előző, 198 napot dolgozó Szolovjov és Vinogradov űrhajósokkal.

    Három hónap telt el azóta, hogy utoljára beszámoltunk a Mir életéről. Azóta több fontos esemény is történt, a ma 12. születésnapját "ünneplő" űrállomáson. A lyukakat, amelyek közül az első 1997 júniusában a Szpektr modulon, egy ütközéskor keletkezett, a második pedig a Kvant-2 űrséta-ajtajánál novemberben alakult ki, nem sikerült eltüntetni.
    Az 1998. január 8-i, négy órás űrsétán, Anatolij Szolovjov parancsnok és Pavel Vinogradov fedélzeti mérnök kiderítette, hogy nem az ajtó szigetelő tömítésével van baj, hanem az egyik tartó szerkezet mechanikailag hibás, ezzel kellene valamit csinálni. Az orosz szakemberek szerint a Kvant-2 nagyméretű, azaz 1 méter átmérőjű űrséta-ajtajának sérülése 1990-re vezethető vissza, amikor egy űrséta után túl erőszakosan zárták be azt. A túlfeszítésben akkor jelentős szerepe volt Szolovjovnak, aki 1990-ben már harmadszor járt a Miren. Az orosz földi irányítás most dolgozza ki a lehetséges ajtó-javítási módszert.
    Január 14-én, egy másik csaknem négyórás űrsétán, Szolovjov parancsnok társa már az amerikai David Wolf volt. Ez az amerikai-orosz közös űrséta tulajdonképpen egy ígéret teljesítése volt, jobb később mint soha alapon. Wolf, azért utazott 1997. szeptember 28-án a Mirre, hogy az amerikai kutatási program végrehajtása mellett segítsen azokon az űrsétákon, amelyeken a Szpektr modul javítását próbálják meg az oroszok. Az előző négy űrsétán, azonban nem a Szpektr lyukaival foglalkoztak, hanem egy új napelemszárny felszerelésével illetve a Kvant-2 űrséta ajtajának hermetikus zárásával illetve javításával. Ezért maradt el eddig Wolf űrsétája.
    Az amerikai Wolf fantasztikusan élvezte a január 14-i űrsétát, amelyen egy spektrométerrel ellenőrizték a Mir külső felszínének állapotát. E külső munkára egyébként Szolovjov 50. születésnapján került sor, aki ezzel, a 16. űrsétájával világrekorder lett.
    Január 24-én Wolfért megérkezett az Endeavour űrrepülőgép (STS-89), amely az utánpótlási anyagok mellett felszállította a csere űrhajóst Andrew Thomas személyében. A jelenlegi amerikai tervek szerint Thomas az utolsó amerikai asztronauta a Miren, akit június elején a Discovery űrrepülőgép visz haza. Az oroszok azonban reménykednek, hogy még lesz amerikai űrhajós a 12-éves orosz űrállomáson, ha nem megy simán a Nemzetközi Űrállomás építése. Az orosz szakemberek egyébként még nem döntöttek a Mir jövőbeni sorsáról, amelynek műszaki állapota most jobb, mint egy évvel korábban. 1999 végéig mindenképpen használni fogják, majd vagy magasabb tároló pályára viszik vagy irányítottan lefékezve beléptetik a sűrűbb légkörbe és lezuhantatják a Csendes-óceánba. Mindkét művelethez 2-3 teherűrhajóval kell hajtóanyagot felvinni a Mirre.
    David Wolf, 128-napos űrrepülés után, az Endeavouron január 31-én tért vissza a Földre. Munkáját a Miren az amerikaiak igen sikeresnek minősítették, összesen 36 biológiai, orvosi, mikrogravitációs, föld-kutatási, geofizikai és műszaki kísérlet-sorozatot hajtott végre. Az amerikai űrrepülőgép leszállása előtti órákban a Mirhez megérkezett a 25. legénység a január 29-én leválasztott Progressz-M-37 helyére. Érdekes, hogy a teher űrhajót nem léptették be a sűrűbb légkörbe, hanem csak biztonságos távolságra vezérelték az űrállomástól. A terv az, hogy február 21-én ismét megkíséreljék, a felszabaduló hátulsó dokkolóra visszakapcsolni ezt a Progresszt. (Egy ilyen visszadokkolási kísérlet során ütközött a Progressz-M-34 1997. június 25-én a Szpektr modulnak.)
    A Szojuz-TM-27 űrhajón, amely a Szojuz-sorozat 76. űrhajója volt, január 31-én, Muszabajev és Budarin űrhajósok mellett, megérkezett a Mirre a hatodik francia vendég Leopold Eyharts. A francia asztronauta három hetes biológiai, orvosi és műszaki kísérletek végrehajtása után ma tér vissza a Földre Szolovjov és Vinogradov kíséretében, akik mögött 198 napos űrút áll.
    A Miren maradtak, Muszabajev, Budarin és Thomas holnap a Szojuz-TM-27-tel átrepülnek a Mir űrállomás végéről az elejére, hogy a Progressz teherűrhajónak szabad legyen a hátulsó, a Kvant modulon lévő összekötő szerkezet.

Dr. Horváth András
(98.02.19)

Vissza