Az Endeavour először a Miren

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép fedélzetén megérkezett a Mir űrállomásra Andrew Thomas az utolsó amerikai Mir-űrhajós. Az oroszok azonban reménykednek, hogy az eredeti terveknek megfelelően lesz még egy tizedik STS-Mir összekapcsolódás is, esetleg ujabb asztronautával. Erről Koptyev az Orosz Űrkutatási Űgynökség amerikában levő vezérigazgatója szeretne a napokban megállapodni.

    Nyolcadszor kapcsolódott amerikai űrrepülőgép (STS-89) az orosz Mir űrállomáshoz, de az eddigi Atlantist az Endeavour space shuttle váltotta fel. A január 22-én indult űrrepülőgép, hét főnyi személyzetével, 24-én sikeresen csatlakozott a Mirhez. (Igaz, ekkor egy hiba miatt több köbméter levegő megszökött a Mirről, mert az amerikaiak egy szelepet nyitva felejtettek.
    A mostani, már rutin űrrepülésnek számító úton az amerikai D. Wolfot lecserélik A. Thomasra. Ő, a tervek szerint júniusig marad a Miren, amikorra az Endeavour érte megy. A jelenlegi amerikai tervek szerint ez lenne az utolsó, a kilencedik STS-Mir dokkolás.     A tervek szerint a Mir és az Endeavour három orosz és hét amerikai űrhajósa a mai napon együtt nézi végig a Szojuz-TM--27 űrhajó startját. Ezzel az űrhajóval, már az űrrepülőgép leválása után, annak leszállási napján, január 31-én érkezik meg a Mir 25. alaplegénységének két orosz tagja Muszabajev és Budarin, valamint a francia űrhajós. Mindkét orosz már dolgozott az űrállomáson, tehát ismerős helyre jönnek.
    Az Endeavour mostani repülésének van még két érdekessége: az egyik, hogy Bonny Dunbar amerikai űrhajósnő is már másodszor látogat a Mirre, valamint egy kirgiz származású vendég-űrhajóst, Szalizan Saripovot is felvitték.

Dr. Horváth András
(98.01.29)

Vissza